Ervaringsreis ‘A different journey’- Turkije

LiesNieuws

In november 2015 heeft Bloom wederom een ervaringsreis voor zeven jongeren georganiseerd. Onder begeleiding van twee professionals is de groep naar Turkije geweest. Voorafgaand aan de reis zijn een aantal voorbereidende bijeenkomsten geweest waarin iedereen elkaar beter heeft leren kennen en de doelen voor de twee weken zijn vastgesteld.

Actief

Op het terrein van Jungle Bells Hostel in Adrasan is veel werk verzet. Het terrein is opgeruimd, onkruid gewied en de moestuin aangelegd. Verder hebben de jongeren geschilderd en het terras een goede opknapbeurt gegeven. De jongeren pakken veel zaken met elkaar op.

Samen

Het samenwerken met de Turkse mensen komt langzaamaan op gang. In het begin is de taalbarrière best wel groot, maar een enkeling van de Turken spreekt Engels. Met handen en voeten komen ze er altijd uit. In de winkeltjes in de buurt van het hostel is het de sport om met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk eten of spulletjes te kopen. Om de samenwerking goed te houden zijn er regelmatig groepsgesprekken. Gedurende deze gesprekken worden de plannen doorgenomen, geven de jongeren aan elkaar aan waar punten van verbetering liggen of feedback. Er zijn ook persoonlijke gesprekken waarbij iedere jongere kan praten met beide begeleiders.

Vrije tijd

De vrijetijdsbesteding bestaat uit het samen kletsen en af en toe spelletjes doen. Omdat de winkeltjes richting het strand zijn, is de wandel naar deze winkeltjes ook leuk om met een stel te doen. Laat in de middag, na het werk is het nog net lekker om te zwemmen. Het Middellandse Zeewater is lekker opgewarmd deze zomer. Als het donker is dan kruipen we met zijn allen op het terras om het vuur heen. Dat is lekker warm want het kan in de avond toch wel afkoelen. We luisteren naar muziek uit de boxjes of doen een kaartspel en enkele spelen dammen, we kletsen en lachen veel.

Overall kijkt iedereen terug op twee leerzame en positieve weken. Vol nieuwe energie en toekomstplannen gaat iedereen weer terug naar Nederland. Daar is ook nog begeleiding om het geleerde thuis toe te passen en vast te houden.