Projecten_oud

Wat is internationaal ervaringsleren?

Handen uit de mouwen, omgaan met autoriteit en groepsgenoten, samenwerken, tegen je eigen grenzen aanlopen en doorgaan. In sneltreinvaart leren waar grenzen liggen en vooral eigen mogelijkheden en competenties kennen. Competenties die je kunt gebruiken om het leven in Nederland weer op te pakken en gemotiveerd een toekomstplan te maken. Uniek door de intensieve professionele begeleiding die de ervaring gebruikt als reflectiemiddel tot gedragsverandering. De onbekende omgeving geeft het ervaren een extra leerdimensie.

Meerwaarde internationaal?

In een vreemde omgeving word je op jezelf teruggeworpen en komen er onverwachte kwaliteiten naar boven. In onbekende situaties kunnen jongeren nieuwe vaardigheden vaak snel ontwikkelen en oefenen. Vooral kwetsbare jongeren vinden niet vanzelf de weg naar zo’n ervaring. Bloom maakt dit mogelijk op een veilige en professionele manier.

Aan het werk!

Bijvoorbeeld in Turkije gaan de jongeren aan de slag binnen het thema `Duurzaam milieubewustzijn`, Ze werken mee aan een lokaal recycling project, geven een gastles op een basisschool, ruimen de omgeving op (`Plastic Beach Project`) en helpen bij de herplanting van een bos. Bovendien worden er lokale huisjes opgeknapt.

Werken aan jezelf

Naast het vrijwilligerswerk is er ook tijd voor ontspanning en culturele ontmoetingen. Vooraf voeren de jongeren twee individuele gesprekken met de coaches om persoonlijke doelen vast te stellen. Daarnaast zijn vier groepsbijeenkomsten ter voorbereiding op de reis. Tijdens het verblijf in Turkije worden de jongeren intensief begeleid in de groep. Onderdeel van het programma zijn ook dagelijkse individuele gesprekken.

Na de reis komt de groep nog drie keer bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. De coaches hebben parallel daaraan per jongere een aantal individuele afspraken om het geleerde in te bedden in het dagelijks leven. School en ouders worden zoveel mogelijk hierbij betrokken.

“Ik merkte wel echt, ook al waren het maar twee weken, dat ik als ander mens ben teruggekomen”Jongere die met een eerder EVS project is meegeweest
“Toen hij terugkwam leek hii ineens zo volwassen”Moeder van oud deelnemer
“Dit is een unieke kans voor jongeren om hun verborgen krachten en mogelijkheden te laten zien in een onbekende omgeving, zonder de problemen van thuis”.Begeleider van Bloom